Tuesday 12 July 2011

Spirulina


Makanan tambahan kesihatan’ bukanlah sesuatu yang asing lagi bagi kebanyakan orang, terutamanya sekarang, kerana dua sebab: 


Pertama, adalah penting bagi seseorang untuk memperkukuhkan kubu kesihatannya dengan penggunaan suplemen yang betul. Ramai di antara kita tidak mendapat bekalan nutrisi yang sewajarnya dari pemakanan harian kita. Ini adalah disebabkan gaya hidup masa kini di mana kita sentiasa kesuntukan masa serta pengambilan makanan yang tidak seimbang.



Protein & Acid Amino

Asid Lemak dan lain-lain Lipid yang mustahak ;
Vitamin & Zat Galian
Asid Gamma Linolenic (GLA)
Karbohidrat, Pigmen & Enzim
Protein & Acid Amino
 
  1. Spirulina mengandungi kandungan protein tertinggi berbanding dengan mana-mana pemakanan asli (65%) melebihi daripada daging dan ikan (15%-25%), kacang soya (35%) dan telur (12%).
     
  2. Spirulina adalah sumber protein yang lengkap memandangkan ia mengandungi segala asid amino yang penting.
     
  3. Ia mudah dihadamkan dan menyerap (85%-95%) kerana dinding sel mukopolisakaridanya yang lembut dan tidak mengandungi selulosa (fiber atau serat).
     
  4. Penghadaman dan penyerapan adalah mustahak bagi manusia yang kekurangan nutrien, orang dewasa dan usus yang malserapan
Asid Lemak dan lain-lain Lipid yang mustahak
  1. Spirulina secara praktiknya tidak mengandungi lemak/100g dan tidak mengandungi kolesterol.
     
  2. Ia bagaimanapun sumber pekatan GLA(gamma linoleic acid). Ia membantu dalam menyeimbangkan pengujudan kolesterol, keadaan kulit dan sebagainya.
     
Vitamin & Zat Galian
  1. Spirulina mengandungi makanan terkaya dalam Beta-Carotene (pro-vitamin A) 10 kali lebih dari lobak.
     
  2. Badan manusia boleh menukar Beta-Carotene kepada vitamin A apabila diperlukan.
     
  3. Vitamin A adalah mustahak dalam mengekalkan lendir selaput (Mucus Membrance) dan pigmen sesuai untuk penglihatan.
     
  4. Beta-Carotene boleh mengurangkan kolesterol dan mencegah kanser.
     
  5. Spirulina adalah sumber utama Vitamin B12. Vitamin ini mustahak bagi menghasilkan sel darah merah, sumsum tulang dan membina sistem saraf.
     
  6. Kebanyakkan tumbuhan serta sayuran tidak mengandungi B12. Vegetarian atau pemakan sayuran perlu mengambil Spirulina untuk menggantikan kekurangan vitamin B12.
     
  7. Vitamin B12 juga membantu mengurangkan risiko serangan lemah jantung dan strok.
     
  8. Spirulina juga merupakan sumber terkaya zat besi (50 kali lebih daripada bayam)
     
  9. Penyerapan zat besi dalam Spirulina adalah 60% lebih baik daripada mana-mana iron supplement seperti `iron sulphate dan sebagainya.
     
  10. Zat besi adalah mustahak bagi menguatkan sel darah merah dan sistem imun yang sihat.
     
  11. Spirulina merupakan salah satu makanan kalsium yang utama, membekalkan lebih kalsium daripada susu. Kalsium adalah mustahak bagi tulang yang sihat dan menghalang penyakit `Osteoporosis.
     
  12. Spirulina juga mengandungi magnesium, kromium, selenium, kuprum dan zat besi.
     
  13. Kromium merupakan faktor utama menghalang serta merawat penyakit diabetes.
     
Asid Gamma Linolenic (GLA)
GLA, pelupur kepada prostaglandin badan yang terdapat di Spirulina, telah menunjukkan secara kimia dengan kesan bermanfaat ke atas keseluruhan sistem hormon, tekanan prahaid, penurunan kolesterol, sakit jantung, sakit kulit, masalah kesuburan payudara, kanak-kanak yang `hyperactive, arthritis dan sebagainya.
Karbohidrat, Pigmen& Enzim
i.) Spirulina mengandungi 15% - 25% Karbohidrat dan gula yang mudah diserapkan oleh badan dengan penglibatan minima insulin. Ia memberikan tenaga segera.
 
ii.) Pigmen seperti Phycocyanin dan Klorofil membantu membina lebih enzim sesuai untuk mengawal metabolisma badan.
 
iii.) Spirulina mengandungi bilangan enzim. Salah satu daripadanya adalah `Superoxide dismutase (SOD) . Ia adalah
mustahak untuk mengeluarkan radikal bebas dan melewatkan proses penuaan.




No comments:

Post a Comment